Wat als je het even niet meer weet?

Negativiteit

 

Soms voelt alles zwaar, zie je overal als een berg tegenop. Lijkt ook alles tegen te zitten, lijkt de hele wereld tegen jou te zijn.

Dit is een hele vervelende toestand waar je helemaal in vastloopt, waar je helemaal niet wilt zijn. Je wilt genieten, erop uit gaan, plezier maken en dankbaar zijn voor alles wat je wél hebt.

Verstandelijk weet je best dat je alles hebt wat je hebben wil, dat er genoeg redenen zijn om dankbaar en gelukkig te zijn. Maar…je gevoel zegt iets heel anders!

Hoe komt dit nou? 

Negativiteit werk als een neerwaartse spiraal. Negativiteit trekt aandacht; vanuit evolutionair oogpunt gezien was dat nodig om te overleven. Als je het gevaar ziet, kun je in actie komen om je leven te redden. Dat klinkt heel logisch, alleen zorgt die aandachttrekkerij ervoor dat je heel alert wordt voor eventueel meer gevaar. Je gaat dus onbewust op zoek waar nog meer mogelijk gevaar schuilt; hierdoor ben je dus volop gefocust op gevaar. Omdat je al je aandacht aan het mogelijke gevaar geeft, is er gewoonweg geen ruimte meer om andere informatie op te nemen.

Negatieve gebeurtenissen hebben een veel grotere impact op ons brein. Je onthoudt vervelende gebeurtenissen veel beter dan leuke en er hoeft maar ‘ iets’  te gebeuren en je bent weer terug in die negatieve situatie.

Maar wat nog het meest vervelend is aan negativiteit is, dat het zich verspreidt in meerdere situaties. Je hebt allemaal wel eens zo’n dag dat ‘alles’ tegenzit. Je sliep door de wekker heen, er was geen warm water, de shampoo was op, je stond in de file, daardoor dus veel te laat op je werk. Kortom een dag dat niet lekker liep. Dit zuigt energie, zorgt ervoor dat je niet lekker in je vel zit. Als je niet lekker in je vel zit, trek je veel negativiteit aan. En zo is de cirkel rond…

Wat kan je eraan doen?

Hoe kan je ervoor zorgen dat je hier niet in blijft hangen? We hebben vaak de neiging om te ‘vechten’ tegen deze negativiteit. We zeggen tegen onszelf dat we ons niet zo moeten aanstellen, dat we geen reden hebben om onszelf zo te voelen, dat anderen het misschien veel zwaarder hebben dan wij. Soms zeggen we dingen om ons helemaal onderuit te halen, bijvoorbeeld dat we ook nooit eens normaal kunnen zijn, dat we altijd weer zo moeilijk moeten doen. Het gevaar hiervan is dat je, doordat je de strijd aangaat met de dingen die je denkt, je er helemaal niet meer uitkomt. Je bent in gevecht met je gedachten, dat gevecht zorgt ervoor dat je jezelf verliest in die gedachten… je bent alleen nog maar in je hoofd bezig, bezig met negativiteit!

De eerste stap is accepteren dat je negatieve gedachten hebt. Stop met vechten tegen je gedachten! Besef dat dit ‘maar’ gedachten zijn. Niets meer en niets minder. Gedachten zijn geen waarheden; gedachten zijn als ‘pop-ups’; ze verschijnen gewoon in je brein. Het mooie is dat je er helemaal niets mee hoeft te doen. Het is niet de waarheid. Het is iets wat jouw brein bedenkt, je kan het geloven maar je kan het ook aan je voorbij laten gaan. Jij bent niet jouw gedachten.

Een volgende stap is kijk naar het hier en nu. Gebruik je zintuigen en wees bewust waar je bent, wat je ziet, wat je hoort en wat je voelt. En zeg dan niet: ”ik voel me down”, maar voel letterlijk: bijvoorbeeld de stof van je kleding, de stoel waar je op zit.. dat voelen! Ruik de buitenlucht: ga een rondje lopen, een eindje fietsen, doe een lichamelijke inspanning. Hierdoor kom je uit je hoofd en in het hier en nu. Door hier je aandacht op te richten komt er ruimte in je hoofd.

Hierna kun je je aandacht richten op wat voor jou belangrijk is. Waar word jij blij van? Als je dat met een ‘vol’ hoofd niet goed weet, kun je misschien eens iets teruglezen over wat mensen over jou geschreven hebben bij een afscheid, of een cursus waar je feedback op kreeg. Kijk eens naar berichtjes die je gekregen hebt waar waardering voor jou uitsprak. Praat met iemand die je vertrouwt en kent.

Ga na wat voor jou belangrijk is, wat er voor jou toedoet. Wanneer voelde jij je echt gelukkig? Wat deed je toen, waar was je toen, wat gebeurde er toen?

Maar het belangrijkste om te onthouden is dat in ieders leven er momenten van ups en downs komen. Ze gaan ook altijd weer voorbij. Je bent nooit de enige die in een negatieve spiraal zit. Je komt er echt weer uit! 


Kom je er alleen niet uit?

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.